Sam naziv konjičkog kluba “Kremen” nastao je sa idejom da simbolizuje snagu, nesalomivost, postojanost…

Mi sledimo viziju

KK  “Kremen“ Pančevo osnovan je 1989. godine kao „jahaća“ sekcija KK “Pančevac”. Osnivač i idejni tvorac KK “Kremen” bio je Borislav Milanović, legenda grada, Pančevcima poznatiji kao Bora Konj.

Borislav Milanović je bio začetnik ideje o daljinskom jahanju u KK “Kremen”, kojim je predsedavao sve do svoje smrti. U njegovu čast svake godine KK “Kremen” održava memorijalnu trku u daljinskom jahanju pod nazivom “Memorijal Bore Milanovića”.

O klubu

Klub je 1992. godine registrovan kao konjičko društvo “Kremen” i tako je funkcionisao do 2003. godine kada je registrovan kao konjički klub “Kremen“ Pančevo. Tada postaje član saveza konjičkog sporta Srbije i Crne Gore za olimpijske i FEI discipline.

Do učlanjenja u ovaj savez klub se amaterski bavio preskakanjem prepona i takmičenjima u daljinskom jahanju.

Nakon toga počela su i prva zvanična takmičenja u disciplini konjičkog sporta “endurance” – daljinsko jahanje, odnosno trke u izdržljivosti konja i jahača.

U ovim takmičenjima klub ostvaruje zapažene rezultate.

 

Na osnovu ostvarenih sportskih rezultata status vrhunskih sportista konjičkog sporta imaju sledeći naši članovi:

  • Višnja Andrić – grla AFRODITA i ANITA (2007)
  • Slobodan Novakov – grlo VUK (2014)
  • Maša Ognjenović – grlo VUK (2016)

Ovaj status dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Titule Prvaka Republike Srbije u kategoriji seniora  poneli su:

  • Saša Krnjaić na grlu VUK 2017. i 2019.
  • Iva Mioč na grlu VUK 2020. godine

Prvaci Republike Srbije u kategoriji juniora su:

  • Anja Andrić
  • Iva Mioč
  • Una Unčević
  • Danijela Stojanović

Prvak Republike Srbije u kategoriji dece je Marija Šajin.

 

Od 2016. godine klub ima i takmičare u vožnji zaprega. Prvi učlanjen vozač u konjički klub Kremen sjajni  Milan Gaković u 2016. godini maestralno upravljajući svojim konjima niže uspehe u disciplini konjičkog sporta – vožnja zaprega.

Milan Gaković je prvak Balkana u disciplini konjičkog sporta (vožnja zaprega) 2018. godine i postao je prvi pobednik Balkanskog konjičkog šampionata iz Srbije.

Terapijsko jahanje

Od oktobra 2005. godine klub je počeo sa sprovođenjem programa terapijskog i sportsko rekreativnog jahanja namenjenih osobama sa invaliditetom i mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Za samo godinu dana u ove programe uključilo se preko šezdeset korisnika.

To govori u prilog činjenici da naš klub ume da prepozna potrebe onih socijalnih kategorija koje su u našem društvu marginalizovane. Naš klub na ovaj način pomaže njihovom zdravlju i uključivanju u društveni život.

Od  2007. godine ovaj program je finansiran od strane ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Program edukacije pod nazivom “Hiporehabilitacija” akreditovan je 2008. godine od strane Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i reakreditovan 2011. kao i 2014. godine.

Programi terapijskog jahanja i sportsko rekreativnog jahanja za osobe sa invaliditetom se i dalje uspešno sprovode u konjičkom klubu Kremen.

Konjički sport i grad Pančevo

Konjički sport u Pančevu ima dugu i bogatu tradiciju. KK “Kremen” daje značajan doprinos promociji konjičkog sporta kako u Pančevu, tako i na teritoriji južnobanatskog okruga.

Klub pronalazi nove sadržaje koji privlače ljubitelje ovog lepog i plemenitog sporta. Takođe, naš klub postao je inicijator oživljavanja konjičkog sporta kroz mnogobrojne programe koje sprovodi u svom gradu.