Daljinsko jahanje je jedna od pet olimpijskih i FEI disciplina konjičkog sporta

Takmičenje izdržljivosti

– Daljinsko jahanje (Endurance Ride) je takmičenje na kome se testira usklađenost brzine i izdržljivost konja i jahača.

Ovakvo takmičenje bi trebalo istovremeno da utvrdi takmičarevo poznavanje tempa, načina kretanja i sposobnosti njegovog konja u trci kros – kantri tipa. Rezultati koje konj pokazuje na različitim terenima, preko prirodnih prepreka su značajni za određivanje sposobnosti takmičara i konja.

Na takmičenjima izdržljivosti konja i jahača u daljinskom jahanju bilo koji pripadnik rase „Equus“ smatra se „konjem“

 

– Takmičenje se sastoji od više etapa. Na kraju svake etape, ne duže od 40 km, mora postojati obavezan odmor predviđen za veterinarski pregled i kontrolu.

– Nakon savladane etape jahač ima u zavisnosti od dužine trke, 20-30 minuta da prijavi merenje pulsa konja. Puls konja ne sme da pređe više od 56 odnosno 64 otkucaja u minuti, takođe u zavisnosti od dužine trke.

Takmičar ima mogućnost da tri puta prijavi merenje pulsa. Ukoliko se puls konja ne spusti ispod propisane gornje granice sledi diskvalifikacija.

– U programu takmičenja tip terena i visinske razlike moraju se jasno navesti. Staza ne bi trebala da ima više od 10% puta sa tvrdom podlogom. Najnaporniji deo staze ne treba da bude predviđen neposredno pred kraj trke.

 

Organizacija takmičenja

– Najveći posao oko organizacije takmičenja predstavlja određivanje i obeležavanje staze. Obeležavanje staze mora biti precizno odrađeno tako da ni u jednom trenutku nema dileme kuda treba jahati.

Preporučljivo je da se za obeležavanje staze koriste strelice koje su jasno uočljive. Potrebno je da takmičar prođe pored njih tako da mu crveno obeležene strelice budu sa desne strane a bele sa leve.

Da bi se sprečilo skraćivanje staze na svim kritičnim mestima treba postaviti stjuarte, osobe koje će nadgledati poštovanje obavezne staze.

– Hazardi moraju što je moguće više ostati u prirodnom obliku. U slučaju da konj odbija da pređe hazard, mora se obezbediti alternativna ruta. Ona ne sme produžiti stazu za više od 500 m.

– Minimalno opterećenje konja, težina jahača i opreme određena je na 70 kg odnosno 75 kg u zavisnosti od dušine trke. U slučaju manje opterećenosti konja dobijaju se kazneni bodovi.

– Trening jahača i konja (koji moraju da funkcionišu kao tim) za takmičenja u daljinskom jahanju veoma je kompleksan. Trka se odvija u prirodi pa jahač i konj moraju da budu spremni na sva iznenadjena koja priroda može da kreira.

Staza

Na stazi može da se naiđe na divljač, razne vodene prepreke, kanale, fizičke prepreke kao što je oboreno drvo, odron, klizište itd. Stazu čine različiti tipovi podloga.
Reakcije konja i jahača moraju da budu usklađene. Neophodno je njihovo međusobno poverenje i razumevanje što se postiže samo dugotrajnim radom.

Ipak,neke situacije ne mogu da se predvide stoga je svaka trka novi izazov i nijedna staza nije ista. Usklađenost tima dolazi do izražaja baš u nepredviđenim situacijama kao što su pljuskovi, grmljavine, munje, jak vetar, rojevi insekata. Tada samo međusobnim poverenjem vrhunski jahači uspevaju da se vrate u ritam trke.

To je razlog zašto samo mali broj takmičara uspe da završi trku.
Bitna je procena jahača jer je zdravlje konja na prvom mestu.

Takmičar treba da oseti trenutak kada treba da siđe sa konja, odmori ga i ohrabi kako bi uspešno nastavili trku. Razlog tome je što pojedine trke traju i duže od 9 sati.

Pored fizičkog napora trka iziskuje i psihičku stabilnost konja i jahača. Tokom trke na iskušenju su privrženost i odanost konja jahaču i obrnuto.

Za ovu disciplinu konjičkog sporta neophodna je ljubav i briga o konju koji ipak treba da bude ispred svih ličnih ciljeva.

Pogled na konja koji zadovoljno pase je najveća nagrada za zajednički ostvaren uspeh i savladanu stazu.

Zvanični rezultati na sajtu SAVEZA ZA KONJIČKI SPORT SRBIJE ZA OLIMPIJSKE I FEI DISCIPLINE
www.skss-ofd.org.rs

www.sportskisavezpancevo.rs